korzystając z niedzielnego słońca wybrałyśmy się z latoroślą do lasu. Od samego parkingu pod nogami towarzyszył nam kwitnący podbiał radośnie nazywany przez wszystkich nas mijających mleczem. Mlecz, czyli mniszek lekarski, rozkwitnie za chwilę, póki co cieszy nas swoim widokiem zupełnie inna roślina, z którą możemy robić dokładnie to samo, co z mleczem, czyli gotować „miodek”. Kiedy kwiaty przekwitną pojawią się liście, których można używać do zawijania gołąbków. Napar z suszonych kwiatów i liści działa wykrztuśnie. Ale póki są świeże kwiaty, choć na bukiet się nie nadają, to warto jak najbardziej użyć ich jako urozmaicenia banalnej sałaty.
sałata z podbiałem
- 1 główka sałaty lodowej,
- 2 garści kwiatów podbiału
sos winegret:
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 1,5 łyżki octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól, pieprz, cukier do smaku
Sałatę umyj, osusz i porwij na kawałki. Kwiaty opłucz i dodaj do sałaty. Składniki sosu dokładnie wymieszaj. Polej sosem sałatę i od razu podawaj.