dziś też mały powrót do propozycji sprzed lat, w zasadzie tylko sprzed roku, ale lepiej brzmi… rok temu przygotowywałam małe roladki z szynką na bazie naleśników w kolorze zielonym. dziś również w kolorze zielonym, ale całkiem już poważna rolada.
rolada szpinakowa z łososiem
- 50 dkg mrożonego szpinaku,
- 20 dkg wędzonego łososia (świetnie nadaje się sałatkowy, porwany na małe kawałeczki),
- 20 dkg twarożku ze szczypiorkiem (ilość szczypiorku dowolna),
- 4 duże jajka,
- 2 łyżki mąki,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól, pieprz,
- papier do pieczenia
szpinak rozmrozić i dobrze osączyć. piekarnik rozgrzać do 200 st. C. białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. żółtka wymieszać z mąką i szpinakiem, następnie doprawić solą i pieprzem. delikatnie wymieszać z ubitą pianą. dużą blachę (np. taką płytką z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem. masę wyłożyć na papier i wyrównać. piec ok. 20 minut, ostudzić. twarożek przyprawić solą i pieprzem. rozsmarować go na powierzchni ciasta, na to ułożyć kawałki łososia i ściśle zwinąć wzdłuż długiego boku. owinąć w folię spożywczą lub aluminiową i odstawić w zimne miejsce na kilka godzin. kroić w 1 cm plastry.