jajko krzewiaste, czyli bakłażan 🙂 pod taką nazwą znalazłam go u smaczliwkowo, a przepis widziałam wcześniej w ugotuj.to. słusznie smaczliwkowo dodała ser na koniec. dzięki wycieczkom w podlaskie miałam zapas sera korycińskiego, który świetnie się w tej potrawie odnajduje
bakłażany faszerowane
2 bakłażany, 2 ząbki czosnku, 10 dkg orzechów włoskich, oliwa lub olej orzechowy, sól, pieprz, ser koryciński
przekrojone w pól bakłażany skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na 40 min. w 200 st. C. w tym czasie w malakserze siekamy bardzo drobno, ale nie na proszek, orzechy i dodajemy posiekany czosnek. z upieczonych bakłażanów wydrążamy środek, który dusimy widelcem i mieszamy z masą orzechową, przyprawiamy solą i pieprzem, i z powrotem w bakłażany, posypując startym serem i z powrotem na 10 min. do piekarnika.