w ubiegłym roku wyjątkowe połączenie piwa i czekolady odkrywałam w brownie. tegoroczne zakończenie akcji „tydzień z piwem w tle” uhonoruję w podobny sposób, bo łącząc te dwa składniki, ale tym razem będzie bez pieczenia – coś dla łasuchów, czyli eleganckie trufle z gorzkiej czekolady.
trufle czekoladowo-piwne
- 25 dkg gorzkiej czekolady,
- 0,5 szkl. ciemnego piwa,
- 1/4 szkl. słodkiej śmietanki 30%,
- kilka łyżek kakao do obtoczenia
Piwo doprowadź do wrzenia w niewielkim rondelku i gotuj, aż połowa płynu wyparuje (wiem, zbrodnia ;)). Zestaw z ognia i do gorącego dodaj śmietankę. Powoli ponownie podgrzej. Czekoladę drobno posiekaj i włóż do żaroodpornego naczynia. Zalej gorącą mieszanką piwa ze śmietanką. Odstaw na 3 minuty. Po tym czasie rozmieszaj, czekolada powinna się całkowicie rozpuścić. Odstaw na 4 godziny w chłodne miejsce, stygnąc przestanie być płynna. Rękoma rób około 2 cm kuleczki, które następnie obtaczaj w kakao. Gotowe pozostaw przed podaniem w lodówce.