trufle czekoladowe z piwem

w ubiegłym roku wyjątkowe połączenie piwa i czekolady odkrywałam w brownie. tegoroczne zakończenie akcji „tydzień z piwem w tle” uhonoruję w podobny sposób, bo łącząc te dwa składniki, ale tym razem będzie bez pieczenia – coś dla łasuchów, czyli eleganckie trufle z gorzkiej czekolady. 

słodycze, piwo, kulinaria

trufle czekoladowo-piwne

  • 25 dkg gorzkiej czekolady,
  • 0,5 szkl. ciemnego piwa,
  • 1/4 szkl. słodkiej śmietanki 30%,
  • kilka łyżek kakao do obtoczenia

Piwo doprowadź do wrzenia w niewielkim rondelku i gotuj, aż połowa płynu wyparuje (wiem, zbrodnia ;)). Zestaw z ognia i do gorącego dodaj śmietankę. Powoli ponownie podgrzej. Czekoladę drobno posiekaj i włóż do żaroodpornego naczynia. Zalej gorącą mieszanką piwa ze śmietanką. Odstaw na 3 minuty. Po tym czasie rozmieszaj, czekolada powinna się całkowicie rozpuścić. Odstaw na 4 godziny w chłodne miejsce, stygnąc przestanie być płynna. Rękoma rób około 2 cm kuleczki, które następnie obtaczaj w kakao. Gotowe pozostaw przed podaniem w lodówce.

Tydzień z piwem w tle 2015

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.