z wiosennymi śniadaniami w dzieciństwie kojarzy mi się przygotowywany przez tatę twarożek z cukrem dla mamy i siostry oraz ze szczypiorkiem lub rzodkiewką dla mnie. jako że nie przepadam za cukrem, ta druga wersja jest przygotowywana u mnie w domu. niestety, nie wszyscy mają w domach wszystkojadków, więc czasem przydają się takie wypieki, jak dzisiejsze poğaça, które sprytnie kryją w środku i szpinak i ser biały.
mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego warto je wykorzystywać w codziennej kuchni, zwłaszcza, że są to składniki potrzebne nie tylko dzieciom w okresie wzrostu, ale również dorosłym.
poğaça – bułeczki drożdżowe ze szpinakiem i białym serem
ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej typ 650,
- 20 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 0,5 szkl. ciepłego mleka,
- 0,5 szkl. jogurtu naturalnego,
- 0,5 szkl. oleju,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka soli
nadzienie:
- 10 dkg szpinaku,
- 10 dkg białego sera,
- 0,5 pęczku szczypiorku,
- sól, pieprz
na wierzch:
- 1 jajko,
- 2 łyżki czarnego sezamu/białego sezamu/czarnuszki/maku
pokruszone drożdże zasypać cukrem, polać 2 łyżkami mleka i odstawić na 15 minut. mąkę przesiać, wymieszać z solą, wlać drożdże, roztrzepane jajko i resztę mleka, jogurt i olej. wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. będzie bardzo miękkie, ale nie powinno się za bardzo lepić. jeśli nie odchodzi od dłoni, można je trochę podsypać mąką. ciasto zagnieść w kulę, włożyć do dużej miski, przykryć folią spożywczą i wstawić na 4-5 godzin do lodówki (można też na całą noc). pół godziny przed przygotowaniem farszu ciasto wyjąć z lodówki, by się ogrzało.
szpinak umyć, lekko osuszyć i wilgotny wrzucić na patelnię, podgrzewać tyle, żeby zwiądł, następnie drobno posiekać i wymieszać z pokruszonym widelcem białym serem oraz z posiekanym szczypiorkiem. doprawić solą i pieprzem.
ciasto podzielić na 8-10 kawałków. każdy rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 10×15 cm. wzdłuż krótkiego boku rozsmarować farsz, a następnie ściśle zwinąć rulonik. odkładać do wyrośnięcia na 30 minut na blachę wyłożoną papierem. posmarować je rozmąconym jajkiem, posypać wierzch ziarnem i piec w 200 st. C przez 20-30 minut, aż drożdżówki będą porządnie zrumienione.