Westfalia

kraina historyczna w Niemczech, między miastami Dortmund, Münster, Bielefeld i Osnabrück. Obecnie część kraju związkowego Nadrenia Północna-Westfalia. Północno-wschodnia część historycznej Westfalii leży w obrębie Dolnej Saksonii.
Geograficznie Westfalia zajmuje mniej więcej obszar między Renem a Wezerą, na północ od Ruhry, jednak określenie jej ścisłych granic jest niemożliwe, gdyż zakres nazwy Westfalia obejmował w historii różne obszary. (źródło: Wikipedia)

próbowałam znaleźć informacje czym się charakteryzuje kuchnia westfalska, dzięki czemu poniższy przepis zyskał swą nazwę. no i ani chybi wychodzi, że westfalia słynie z dojrzewającej szynki, leberbrot – kiełbasy z münsteru, składającej się z wieprzowiny, wątroby i mąki, smażonej w plasterkach i podawanej z warzywami, piwa alt i pumpernikla. czyli z rzeczy, których w tym przepisie nie znajdziecie 😉 

fasolka szparagowa, kuchnia niemiecka, gruszki, jabłka

zupa westfalska

  • 0,5 kg wędzonego boczku, 
  • 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej, 
  • 25 dkg marchwi, 
  • 0,5 kg ziemniaków, 
  • 2 jabłka, 
  • 2 gruszki, 
  • sól, pieprz, 
  • ocet winny

boczek włożyć do litra wrzątku i gotować w szybkowarze ok. 20 min. wyjąć i przestudzić, potem pokroić z paski. obrane marchew i ziemniaki pokroić w kostkę, dodać razem z fasolką pokrojoną na 2-3 cm kawałki do ugotowanego boczku i gotować następne 10 min. jabłka i gruszki obrać i pokroić w półplasterki. dodać razem z pokrojonym boczkiem do pozostałych składników. gotować nie dłużej niż 5 min., bo jabłka się rozpadną. przyprawić solą, pieprzem i octem.


* gotuję w szybkowarze, więc czas gotowania w tradycyjnym garnku trzeba wydłużyć około dwukrotnie.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.