słyszałam, że są genialne, więc nie mogę nie spróbować 😉 przepis pochodzi z kuchni cieszyńskiej. w oryginale nie są dodawane łuski cebuli, ale jajko ma niebyt ładny kolor szaro-beżowy, więc zdecydowałam się na dodanie marmurkowego wzorku.
jajka marynowane w kminku
- 6 jajek,
- 1 litr wody,
- 2 paczki kminku (30-40 g),
- 2,5 czubate łyżki soli,
- garść łusek cebuli
jajka ugotować na twardo, odstawić. wodę gotować z solą, kminkiem i łuskami cebuli przez 20-25 minut. wystudzić. każde jajko obstukać, aby popękała skorupka (można ponakłuwać je igłą). jajka włożyć do szklanego słoja i zalać zalewą tak aby były całe zakryte. odstawić słój na 2-3 dni w chłodne miejsce. po wyjęciu jajek z zalewy obrać je ze skorupek. podawać z chrzanem.