wielkanocne jajka marynowane

słyszałam, że są genialne, więc nie mogę nie spróbować 😉 przepis pochodzi z kuchni cieszyńskiej. w oryginale nie są dodawane łuski cebuli, ale jajko ma niebyt ładny kolor szaro-beżowy, więc zdecydowałam się na dodanie marmurkowego wzorku.

wielkanocne jajka marynowane w kminku z kuchni cieszyńskiej

jajka marynowane w kminku

  • 6 jajek, 
  • 1 litr wody, 
  • 2 paczki kminku (30-40 g), 
  • 2,5 czubate łyżki soli,
  • garść łusek cebuli

jajka ugotować na twardo, odstawić. wodę gotować z solą, kminkiem i łuskami cebuli przez 20-25 minut. wystudzić. każde jajko obstukać, aby popękała skorupka (można ponakłuwać je igłą). jajka włożyć do szklanego słoja i zalać zalewą tak aby były całe zakryte. odstawić słój na 2-3 dni w chłodne miejsce. po wyjęciu jajek z zalewy obrać je ze skorupek. podawać z chrzanem.

Jajka na Wielkanoc Lekka Wielkanoc Wielkanocne Smaki - edycja IV

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.