wieprzowina z marynowanymi wiśniami

robienie przetworów w środku zimy wydać się może dość dziwnym pomysłem, ale tym razem możemy wykorzystać, to co mamy w zamrażarce, czyli mrożone wiśnie. przy ich marynowaniu absolutnie im to nie szkodzi. a później w towarzystwie ciemnych mięs dodają niesamowitego smaku. 
marynowane wiśnie z rozmarynem pasują do dziczyzny i serów na zimno, ale przede wszystkim są doskonałe jako baza sosu w gulaszu.

wieprzowina, pieczeń, wiśnie, przetwory

 marynowane wiśnie z rozmarynem

  • 1 kg wiśni bez pestek,
  • 25 dag cukru,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1 długa gałązka rozmarynu,
  • 1 cytryna,
  • 200 ml czerwonego octu winnego,
  • 1 laska cynamonu,
  • 2 goździki,
  • szczypta pieprzu

wiśnie zasypać cukrem i solą, odstawić na godzinę. cytrynę wyszorować gorącą wodą. cienko obrać skórkę, którą pokroić w 2 mm paseczki. samą cytrynę wycisnąć. z gałązki rozmarynu oskubać igiełki i razem ze skórką cytrynową grubo posiekać. wiśnie zagotować. dodać skórkę cytryny z rozmarynem, ocet, sok cytryny i przyprawy. dusić na małym ogniu 30 minut. gorące wlewać do słoików i od razu zakręcać. pozostawić do ostudzenia odwrócone do góry dnem.

boczek z wiśniami

  • 1,5 kg cienki płat boczku,
  • 3/4 szkl. marynowanych wiśni,
  • po 1 łyżce soli i ostrej papryki

mięso natrzeć solą i papryką, ostawić na min. 2 godziny w chłodne miejsce. wiśnie osączyć z marynaty, ale ją zachować. po tym czasie na środku mięsa ułożyć wiśnie. mięso zwinąć i związać, włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać pozostawioną marynatą i piec 1,5-2 godziny w 180 st.C.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.