włoski likier cytrynowy

zasadniczo nie pracuję za barter, ale czasem niektórzy klienci tak się zżywają, że oprócz normalnej zapłaty przynoszą małe prezenty, jak np. 2 kg cytryn. jakoś trzeba było je zagospodarować. zużyłam skórki, a oddzielną sprawą było, co zrobić z samymi cytrynami 😉 póki co wyciśnięty z nich sok jest zamrożony.

likier cytrynowy, cytrynówka, cytryny, włochy

limoncello

  • 1 kg cytryn BIO (ok. 13 szt.), 
  • 1 litr spirytusu, 
  • 65 dkg cukru, 
  • 1 l wody

cytryny dobrze wyszorować. ściąć z nich żółtą część skórki i wrzucić do słoja. zalać spirytusem, szczelnie zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na co najmniej 10 dni. cukier rozpuścić w gorącej wodzie. ostudzić i wlać do spirytusu. zakręcić ponownie i ostawić ponownie w ciemne miejsca na około 40 dni. po tym czasie likier przecedzić, rozlać do butelek i przechowywać w lodówce. podawać dobrze schłodzone.

cytryny, kuchnia włoska, alkohol, likier

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.