zapiekanka z jarmużem i białą kiełbasą

biała kiełbasa,czerstwe pieczywo,ser żółty,

jarmuż jest jednym z warzyw, które w sezonie występują u nad dość często. Głównie dlatego, że jeden zagonek w ogrodzie rodziców jest w stanie zaopatrzyć nas naprawdę na długo 😉 Lubię szukać nowych sposobów na jego przyrządzanie. A ten sposób jeszcze u mnie nie występował. Bazą są tu czerstwe bułki pszenne, które świetnie chłoną smak i białej kiełbasy i jarmużu.

biała kiełbasa,czerstwe pieczywo,ser żółty,

zapiekanka z jarmużem i białą kiełbasą – składniki:

  • 1 łyżka oleju,
  • 0,5 kg białej surowej kiełbasy,
  • 1 duża cebula,
  • 0,5 kg jarmużu,
  • 6 dużych jaj,
  • 2 szklanki tłustego mleka,
  • 2 łyżki musztardy dijon,
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • 6 czerstwych bułek pszennych,
  • 1,5 szklanki startego żółtego sera,
  • 0,5 szklanki startego sera z niebieską pleśnią,
  • sól, pieprz,
  • masło do wysmarowania naczynia do pieczenia

zapiekanka z jarmużem i białą kiełbasą – przepis

Na rozgrzanym oleju zrumień kiełbasę i odłóż ją do ostudzenia. Następnie ją pokrój w półplasterki. Na tłuszczu po kiełbasie zeszklij pokrojoną drobno cebulę. Dodaj drobno posiekany jarmuż i smaż razem, aż jarmuż wyraźnie zwiędnie. Jajka, mleko i musztardę zmiksuj z gałką muszkatołową i odrobiną pieprzu. Bułki pokrój w kostkę. Duże naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Na dnie rozsyp połowę bułek. Na to ułóż połowę kiełbasy, jarmużu i sera. Ponownie ułóż wszystkie warstwy. Powoli polej całość masą jajeczną. Szczelnie przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na noc. Wyjmij zapiekankę z lodówki 30 minut przed pieczeniem. Piecz 45 minut w 180 st. C lub do momentu, gdy górna warstwa sera się zrumieni. Odstaw przed podaniem na 5 minut. Im dłużej postoi, tym łatwiej jest tę zapiekankę pokroić.

komentarze archiwalne:

chętnie spróbuję takie danie 🙂 napisał: Gość: Maja, *.dynamic.chello.pl 2019/02/18 09:18:30

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *