zupa cebulowa z ziemniakami i kukurydzą

zupa cebulowa jest jedną z moich ulubionych zup. krem z winem, czasem podlany brandy  z grzankami z serem – szaleństwo smaku. znalazłam jednak nowy przepis na blogu poszukiwań smaku, który odebrał jej pierwszeństwo.

zupa cebulowa, fot. M. Mazurowski

zupa cebulowa

  • 1 kg cebuli, 
  • 1 kg ziemniaków, 
  • 1 puszka kukurydzy, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 4 łyżki masła, 
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku, 
  • 1 łyżeczka lubczyku, 
  • 1 łyżeczka kminku, 
  • 5 ziaren ziela angielskiego, 
  • 2 liście laurowe, 
  • sól, pieprz

cebulę pokroić w piórka – czyli na pół i nie w poprzek, jak przy plasterkach, tylko wzdłuż. zeszklić na rozpuszczonym maśle. dodać paprykę, lubczyk, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, kminek i podsmażać na małym ogniu przez 20-30 min. często mieszając. dolać gorącą wodę (możne być też rosół). po zagotowaniu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kukurydzę i zgniecione ząbki czosnku, posolić i popieprzyć.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.