zupa — krem z buraków – dwa buraki giganty siłą mobilizującą

Składam nowy numer gazety, więc myślami wolę być przy czymś, co mnie nie wq^$%&… Wydawca robi korektę, a ja jestem np. przy jednym z ulubionych warzyw.

zupa — krem z buraków – składniki:

1 por, 2 ząbki czosnku, 1 cm plaster selera, 4 średnie buraki, 1 l rosołu, 2 liście laurowe, 1 łyżka musztardy Dijon, 1 łyżka octu malinowego (ja użyłam aceto balsamico), sól, pieprz, 1 duże jabłko, sok z cytryny, śmietana

zupa — krem z buraków – przepis

Pora kroimy w plasterki razem z zieloną częścią, odrzucając jedynie to co zaschnięte na końcach. seler i buraki kroimy w kostkę. Czosnek miażdżymy i razem z pozostałymi składnikami wrzucamy do garnka, zalewamy rosołem. Dodajemy liście laurowe, które trzeba usunąć, gdy warzywa zmiękną. Wtedy też zupę miksujemy i przyprawiamy musztardą, octem, solą i pieprzem. Jabłko obieramy i kroimy w słupki, polewamy sokiem cytrynowym, żeby nie ściemniało. Zupę mieszamy ze śmietaną, i na talerzach dekorujemy jabłkiem.

janiolka, środa, 12 marca 2008

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *