wczoraj ten najpopularniejszy chyba dodatek do potraw miał swój dzień. dowiedziałam się o tym po fakcie, choć we wczorajszym obiedzie musztarda miała swój udział. a gdyby ktoś akurat planował podróż przez usa, to w middleton w wisconsin, jest jej muzeum. można tam znaleźć ponad 5000 różnych rodzajów musztard oraz wszystko co jest z nią bliżej lub dalej związane.
kiełbaski z bobem i piwem
4 białe kiełbaski parzone, 0,5 kg ugotowanego i wyłuskanego bobu, 2 duże cebule, 0,5 pęczka natki pietruszki, 1 szkl. jasnego piwa, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki musztardy, 4 łyżki miodu, olej do smażenia
kiełbaski ponacinać, jak na grilla. podsmażyć na patelni tak żeby się nacięcia porozchylały i lekko zrumieniły. zdjąć z patelni, a na ich miejsce wrzucić posiekaną drobno cebulę. gdy się zeszkli dodać posiekaną natkę i czosnek. dodać wymieszaną musztardę z miodem, bób, wlać piwo, włożyć kiełbaski i chwilę razem poddusić.