piwko po pracy, czyli kurczak duszony z piwem

kurczak duszony w piwie, fot. M. Mazurowski

kurczak duszony z piwem
kurczak, łyżka oliwy z oliwek, łyżka masła, 2 łyżki mąki, 1 bardzo duża lub 2 duże cebule, 2 szklanki jasnego piwa, sól, pieprz, opcjonalnie śmietana kremówka
kurczaka podzielić na małe porcje, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mace. w rondlu rozgrzać tłuszcz, włożyć kurczaka i usmażyć z obu stron na rumiano. wlać piwo, dodać pokrojone w ósemki cebule, zagotować, po czym zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 40-45 min. doprawić do smaku solą i pieprzem. jeśli goryczka piwa jest zbyt intensywna to można ją złagodzić śmietanką.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *