kurczak marengo – efekt bitwy napoleońskiej

Ponoć dzień przed bitwą pod Marengo kucharz jeszcze wówczas generała Napoleona Bonapartego  ugotował mu kurczaka. Następnego dnia generał zwyciężył, a danie stało się jego ulubionym.

kurczak marengo – składniki:

1 kurczak, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, białe wino, bulion, olej wymieszany z oliwą, sok z połowy cytryny (opcjonalnie)

kurczak marengo – przepis

Kurczaka kroimy na małe kawałki i obsmażamy bez przypraw. Zlewamy nadmiar tłuszczu. Przyprawiamy. Podlewamy winem wymieszanym z wodą (w proporcji pół na pół), tak by płyn sięgał jedynie do połowy wysokości kawałków mięsa. Dusimy na średnim ogniu ok. 50 min. W razie odparowywania płynu należy go uzupełniać. Jeśli wino nie było wytrawne lub gdy ma się taki smak można już po ugotowaniu polać kurczaka sokiem z cytryny.

janiolka, środa, 04 czerwca 2008

komentarze archiwalne:

  • scoutek Hmmmm… robie to troche inaczej, bo dodaje pieczarki i przecier pomidorowy, a przepis znalazlam w ksiazce z przepisami kuchni francuskiej…
    a tak w ogole to milo Cie czytac, Janiolka…..
  • janiolka nazwa tej potrawy zawsze mi się z Tobą kojarzy, ale jej sposób wykonania mam z kuchni włoskiej. pewnie tam zawędrował razem z przegranymi w tej bitwie Austriakami 😉
  • scoutek a mnie ta potrawa kojarzy sie z Twoim mezem, ktory ciagle mi przypomina, ze obiecalam to zrobic znowu
    i zrobie, slowo

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.