planowałam dziś inny przepis, ale… nie wyszło. ten przepis wygrzebałam u grumków i dla miłośników aromatu grzybowego będzie nie lada gratką.
kurczak z suszonymi grzybami i czosnkiem
2 ćwiartki z kurczaka, 1 średnia cebula, 3 łyżki oleju, 3 ząbki czosnku, 2,5 dag suszonych grzybów, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 szklanka białego wytrawnego wina, sok z jednej cytryny, ewentualnie 2 łyżki mąki
grzyby namoczyć w niewielkiej ilości cieplej wody około godziny wcześniej. odcedzić, drobno posiekać, a wodę zachować. kurczaka podzielić na porcje i usmażyć na złoto. jeśli z kurczaka wytopi się dużo dodatkowego tłuszczu, to należy go zlać. dodać drobno posiekaną cebulę i roztarty czosnek. wlać wino, wodę z grzybów i sok z cytryny. doprawić solą, pieprzem. dusić pod przykryciem 30 minut obracając kurczaka jeden raz. jeśli ktoś woli gęstsze sosy, to można go zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną zimnej wody. dodać do sosu i gotować jeszcze przez 2 minuty. przed podaniem posypać natką pietruszki.