Pomysł na tę tartę przyszedł mi w trakcie gotowania wigilijnego barszczu. Ten, który przygotowuję, podaję czysty z uszkami. Buraki i pozostałe warzywa pieczołowicie odcedzam i do niedawna po prostu wyrzucałam. Jednak starając się od pewnego czasu produkować coraz mniej odpadów, znalazłam sposób na zagospodarowanie tych resztek. wystarczy je przesmażyć i dobrze doprawić, a świetnie sprawdzą się, jako nadzienie tarty. Niemniej jednak, gdybyś nie miał w planach gotowania barszczu, to poniżej podaję przepis z surowymi warzywami.
tarta z warzywami korzeniowymi – składniki
kruche ciasto do formy o średnicy 30 cm:
- 250 g mąki pszennej,
- 125 g zimnego masła + 1 łyżka do nasmarowania formy,
- 1 żółtko,
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki zimnej wody
nadzienie:
- 2-3 buraki,
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- garść suszonych grzybów,
- 2-3 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka tymianku,
- jajko
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- 200 g fety
tarta z warzywami korzeniowymi – przepis:
Grzyby zalej niewielką ilością gorącej wody i odstaw na przynajmniej 30 minut. Składniki ciasta, bez wody, szybko posiekaj. Dodaj wodę, a następnie zagnieć w kulę. Włóż do lodówki na około 30 minut. Warzywa zetrzyj na dużych oczkach tarki jarzynowej. Dodaj do nich odcedzone i pokrojone w paseczki grzyby. Całość podsmażaj do miękkości na oleju. Gdyby zaczynały się przypalać, podlewaj je wodą z moczenia grzybów. Farsz powinien być dość suchy, gdyby było za dużo płynu, należy go odparować. Dopraw go tymiankiem, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Odstaw do przestudzenia, a następnie dodaj roztrzepane jajko i 2/3 pokrojonej w kostkę fety. Ciasto rozwałkuj i wyłóż natłuszczoną formę do tart. Nakłuj gęsto widelcem i wstaw na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Wypełnij farszem upieczoną skorupę. Wierzch posyp pozostawioną 1/3 fety. Piecz 20-30 minut. podawaj gorące lub w temperaturze pokojowej.