Na widok torby pełnej jarmużu, latorośl powiedziała – gotuj to jak mnie nie będzie w domu. Pech, w najbliższym czasie nigdzie nie wyjeżdża. Pewnie nie jestem osamotnionym rodzicem w tym temacie, choć generalnie nie narzekam, bo większość rzeczy jest zjadana.
Dlatego tym razem postawiłam na formę. Skoro pita się sprawdza przy gyrosie, czy kebabie, to inne rzeczy też można w nią zapakować. I tak zamiast ryżu była buła!
smażona wołowina z jarmużem – składniki:
- 1 cebula,
- po połowie papryki: zielonej, żółtej i czerwonej,
- 1 ząbek czosnku,
- 0,5 kg mielonej wołowiny,
- 5 liści jarmużu,
- 1 łyżka oliwy,
- sól i pieprz
smażona wołowina z jarmużem – przepis
Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, jarmuż w paseczki, czosnek zmiażdż. Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj paprykę i czosnek i smaż około 5 minut. Dodaj mielone mięso i smaż, aż się zrumieni. Dodaj jarmuż, dopraw solą i pieprzem, duś pod przykryciem, aż będzie miękki. Podawaj z ryżem lub w plackach pita.
Komentarze archiwalne (2)
- Gość: [mama] 95.49.18.* 5 miesięcy temu|a ugotuj że córka solidny niemiecki grunkohl z kiełbaskami (najlepsze pieprzowe od Lidla), na gęsim smalczyku, to i latorośl z jej tatarkowo-śledzikowym smakiem odnajdzie się i przy jarmużu
- Gość: [Ola] *.ipv4.supernova.orange.pl 5 miesięcy temu|Wypróbuję przepis 🙂