o zaletach kaszy owsianej pisałam przy okazji przepisu na tę kaszę z rodzynkami i suszonymi morelami i wbrew pozorom nie był to słodki przepis! Tym razem wrzuciłam ją do mego ulubionego rzymskiego garnka. Najpierw ten garnek zamoczyłam na chwilę, powoli tę wilgoć oddawał potem kaszy, która jako mniej przetworzona, potrzebuje więcej czasu, by być miękką. Gotując w normalnym garnku trzeba by zawartość cały czas mieszać, żeby nie przywarła do dna. Bardzo ważna w tym przepisie jest musztarda, to ona nadaje daniu charakteru.
kasza owsiana zapiekana z jesiennymi warzywami i boczkiem – składniki
na 6-8 osób
- 300 g kaszy owsianej,
- 2 pory,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 marchewki,
- 1 litr wywaru jarzynowego,
- 300 g kapusty włoskiej,
- 200 g wędzonego boczku,
- 1 czubata łyżka musztardy dijon,
- 2 łyżki oleju
kasza owsiana zapiekana z jesiennymi warzywami i boczkiem – przepis
Namocz rzymski garnek. Umyte pory przekrój wzdłuż i pokrój w 1,5 cm plastry. Wrzuć na rozgrzany olej i duś, aż zmiękną. Czosnek posiekaj drobno i dodaj do porów. Po kilku minutach dodaj pokrojone w kostkę marchewki, kaszę, musztardę i wywar. Gotuj na wolnym ogniu 20 minut. Kapustę pokrój w większą kostkę, boczek w mniejszą. Wymieszaj z kaszą. Z rzymskiego garnka wylej wodę. Przełóż do niego kaszę, zamknij i wstaw do zimnego piekarnika. Włącz piekarnik na 180 st. C i piecz 40 minut.