Ewidentnym końcem sezonu ogrodowego jest pytanie taty – czy zostawiać małe buraczki do marynowania. Na zagonkach pozostanie już tylko jarmuż i rukola, którym chłody podlaskie jakoś nie szkodzą. I po tym pytaniu naszła mnie straszna ochota na buraki!
sałatka z buraków i zielonego groszku – składniki
- 3 duże buraki,
- 400 g mrożonego zielonego groszku,
- 3 duże ogórki kiszone,
- 2 ząbki czosnku,
- mały pęczek koperku,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- 3 łyżki majonezu,
- sól, pieprz
sałatka z buraków i zielonego groszku – przepis
Wyszorowane buraki ułóż w naczyniu do zapiekania z pokrywką i upiecz je do miękkości – ok. 1,5-2 godziny w 180 st.C. Ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Groszek wsyp do rondelka, podlej odrobiną wody i ugotuj, odcedź i ostudź. Ogórek pokrój w kostkę. Czosnek i koperek posiekaj. Dodaj do jogurtu wymieszanego z majonezem. Sos wymieszaj z warzywami. Dopraw do smaku solą i pieprzem.