sałatka z buraków i zielonego groszku

Ewidentnym końcem sezonu ogrodowego jest pytanie taty – czy zostawiać małe buraczki do marynowania. Na zagonkach pozostanie już tylko jarmuż i rukola, którym chłody podlaskie jakoś nie szkodzą. I po tym pytaniu naszła mnie straszna ochota na buraki!

fit, koperek, jogurt grecki, czosnek, ogórek kiszony,

sałatka z buraków i zielonego groszku – składniki

  • 3 duże buraki, 
  • 400 g mrożonego zielonego groszku,
  • 3 duże ogórki kiszone,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • mały pęczek koperku,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól, pieprz

sałatka z buraków i zielonego groszku – przepis

Wyszorowane buraki ułóż w naczyniu do zapiekania z pokrywką i upiecz je do miękkości – ok. 1,5-2 godziny w 180 st.C. Ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Groszek wsyp do rondelka, podlej odrobiną wody i ugotuj, odcedź i ostudź. Ogórek pokrój w kostkę. Czosnek i koperek posiekaj. Dodaj do jogurtu wymieszanego z majonezem. Sos wymieszaj z warzywami. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *