zimowa zapiekanka

ta zapiekanka powstała z potrzeby zagospodarowania ugotowanych ziemniaków. w dodatku była okazją do spróbowania pierwszy raz duszonej kapusty włoskiej.

zapiekanka z kapusty włoskiej

zapiekanka z kapusty włoskiej

  • 60 dkg kapusty włoskiej, 
  • 1 cebula, 
  • 5 ugotowanych ziemniaków, 
  • 20 dkg wędzonego boczku, 
  • 1 jajko, 
  • 0,5 szkl. kwaśnej śmietany, 
  • 1 łyżka suszonej kolendry, 
  • sól, pieprz, słodka papryka i kminek, 
  • olej do wysmarowania naczynia 

cebulę i boczek pokroić w kostkę, a następnie przesmażyć. kapustę pokroić w cienkie paski i dodać do cebuli. przyprawić kolendrą, solą i pieprzem. dusić do miękkości. ziemniaki przecisnąć przez praskę, wymieszać ze śmietaną i jajkiem. doprawić kminkiem, papryką, solą i pieprzem. naczynie żaroodporne wysmarować olejem. przełożyć kapustę. na kapuście ułożyć ziemniaki. piec w 180 st. C do zrumienienia.

zapiekanka z kapusty włoskiej

proste, rozgrzewające i smaczne – polecam!

zapiekanka z kapusty włoskiej

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.