Paprykarz, tak samo jak gulasz kojarzy się raczej z daniem mięsnym. Jednak bez mięsa można przygotować coś równie dobrego i sycącego. Przeglądałam niedawno kuchnię węgierską i tam trafiłam na paprykarz grzybowy. Będzie to kolejny przepis na paprykarz z grzybów, bo poprzedni, zanotowany z programu Roberta Makłowicza, znajdziecie tu.
A jeśli ktoś bez mięsa nie wytrzyma, to na blogu mam też przepis na paprykarz z kurczaka oraz na paprykarz z wątróbką – do wyboru.
paprykarz grzybowy – składniki:
- 1 kg grzybów leśnych,
- 1 cebula,
- 1 zielona papryka,
- 2-3 łyżki pasty pomidorowej,
- 3 łyżki papryki słodkiej mielonej (najlepiej wędzonej),
- 1 duży kubek śmietany,
- 2 łyżki smalcu,
- sól, ostra papryka
paprykarz grzybowy – przepis:
Grzyby pokrój w plasterki, cebulę w drobną kostkę, paprykę w paseczki. Cebulę zeszklij na smalcu, zdejmij z ognia i gdy tłuszcz przestanie wrzeć dodaj słodką mieloną paprykę i pastę pomidorową. Powoli ponownie zacznij smażyć. Po 2 minutach dodaj świeżą paprykę, podlej szklanką wody i duś pod przykryciem, aż będzie bardzo miękka. Dodaj pokrojone grzyby i duś dalej przez około 30 minut. Dopraw solą i ostrą papryką. Śmietanę wymieszaj z odrobiną soli i zahartuj kilkoma łyżkami gorącego sosu, następnie wlej do paprykarzu. Wymieszaj, podgrzej, ale nie gotuj. Podawaj z lanymi kluskami lub ryżem