kabaczek faszerowany kaszą jęczmienną z grzybami

W końcu doczekałam się grzybów, i łażenia po lesie, i nurkowania na kolanach pod najniższe gałęzie, i „śliskich grzybów”, czyli duszonych ze śmietaną z patelni. I ta ilość nas lekko zaskoczyła. W ramach eksperymentu w tym roku przygotowałam w słoikach grzyby duszone. Podobno nie przechowują się zbyt dobrze, więc szybko należy je wykorzystać. I tak powstał farsz do kabaczków-mutantów, w którym grzyby łączą się z kaszą. Bardzo polskie połączenie smaków!

Jeśli nie masz dostępu do kabaczków, to można użyć wszystkich innych warzyw, które popularnie się faszeruje, np. cukinii, papryki, czy dyni.

sezonowo, kuchnia polska, domowa, grzyby, kasza,

kabaczek faszerowany kaszą jęczmienną z grzybami – składniki:

  • 1 duży kabaczek lub kilka mniejszych,
  • 100 g suchej kaszy jęczmiennej,
  • 2 szklanki duszonych grzybów leśnych lub 500 g świeżych/mrożonych + 1 cebula + 1 łyżka masła,
  • 1-2 szklanki bulionu,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • 100 g wędzonego twarogu,
  • sól, pieprz

kabaczek faszerowany kaszą jęczmienną z grzybami – przepis

Jeśli nie masz duszonych grzybów zeszklij posiekaną cebulę na maśle, a następnie dodaj oczyszczone i pokrojone grzyby. Podlej 0,5 szklanki wody. Gdy wytworzy się dużo sosu wsyp kaszę. Jeśli masz duszone grzyby, to jedynie je podgrzej i wsyp kaszę. Kiedy kasza wchłonie cały płyn zacznij dolewać po pół szklanki bulionu. Gotuj, aż będzie miękka. Odstaw do ostudzenia. Dodaj posiekany szczypiorek, śmietanę i dopraw solą i pieprzem. Kabaczki przekrój wzdłuż na pół, wydrąż nasiona i wypełnij farszem. Posyp pokruszonym wędzonym twarogiem. Duże kabaczki piecz 40 minut w 180 st.C, przy mniejszych sprawdzaj ich miękkość widelcem, gdy łatwo wchodzi są już gotowe.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *