Nalewka na wosku zaburzyła nieco ciąg zimnych sosów, ale to byłą taka ciekawostka, że nie mogłam się powstrzymać. Za to dzisiejszy sos to wiosenna poezja pasująca i do mięs i do jaj i jako dip do krakersów. Można w nim też poeksperymentować z dodaniem ziół.
sos jogurtowy
- 1 mały jogurt gesty,
- 1 mały słoiczek gotowego sosu tatarskiego,
- 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku,
- 0,5 ogórka zielonego szklarniowego (1 gruntowy) lub małosolny,
- 1 pęczek rzodkiewki,
- sok z połowy cytryny,
- sól,
- opcjonalnie kiełki słonecznika
Jogurt wymieszaj z sosem tatarskim. Dodaj posiekany szczypior i ogórek. Dopraw sokiem z cytryny i solą. Przed podaniem dodaj dopiero posiekaną rzodkiewkę, bo zabarwia całość. Opcjonalnie posyp kiełkami.