kurczak w sosie maślano-rozmarynowym

W tym roku nasz balkon zamienił się w warsztat stolarski, więc nie liczę za mocno na zioła. Ale w domu na parapecie mam krzaczek rozmarynu, który ładnie sobie rośnie już od 3 lat. Nie ma tak dużych igiełek, jak te kupione w sklepie, ale aromatycznie nic mu nie brakuje, więc doprawiam nim mięsa i sosy.

drób, obiad, zioła, masło, kremówka, rozmaryn,

kurczak w sosie maślano-rozmarynowym – składniki:

  • 0,5 kg udek kurczaka bez kości i bez skóry,
  • 4 łyżki masła, 
  • 0,5 szklanki bulionu z kurczaka,
  • 0,5 szklanki śmietanki kremówki,
  • 1 łyżka świeżego posiekanego rozmarynu

kurczak w sosie maślano-rozmarynowym – przepis

Na średnim ogniu, na 1 łyżce masła, podsmaż kurczaka po 4-5 minut z każdej strony. Zdejmij go z patelni i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem. Na patelnię wlej bulion, zagotuj i odskrob wszystkie zrumienione kawałki z dna patelni. Dodaj śmietankę i kontynuuj gotowanie, aż sos lekko zgęstnieje, około 3-5 minut. Dodaj do sosu posiekany rozmaryn i pozostałe masło. Włóż do sosu kurczaka i gotuj kolejne przez kolejne 2-3 minuty.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.