Przygotowanie sałaty z sosem winegret jest chyba jednym z najłatwiejszych sposobów przygotowania zielonego dodatku do posiłku. Najłatwiejszych i chyba najnudniejszych. Natomiast dodanie owoców, orzechów i sera znacznie urozmaica i uzupełnia smak.
sałata z jabłkiem, żurawiną i serem pleśniowym
- 300 g mieszanki sałat,
- 3 średnie słodkie jabłka,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 szklanka orzechów włoskich,
- 3/4 szklanki suszonej żurawiny,
- 100 g niebieskiego sera pleśniowego
dressing jabłkowo-miodowy
- 0,5 szklanki oleju,
- 1/4 szklanki octu jabłkowego,
- 1/4 szklanki niesłodzonego soku jabłkowego,
- 2-3 łyżek miodu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, czarny pieprz
Składniki dressingu połącz i energicznie ubijaj trzepaczką lub miksuj przez chwilę. Jabłka pokrój w cienkie plasterki i zalej sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Ser pleśniowy drobno pokrusz lub zetrzyj na dużych oczkach tarki. W dużej salaterce wymieszaj wszystkie składniki z sałatą i polej dressingiem.