sałata z jabłkiem, żurawiną i serem pleśniowym

Przygotowanie sałaty z sosem winegret jest chyba jednym z najłatwiejszych sposobów przygotowania zielonego dodatku do posiłku. Najłatwiejszych i chyba najnudniejszych. Natomiast dodanie owoców, orzechów i sera znacznie urozmaica  i uzupełnia smak.

orzechy, żurawina, ser pleśniowy,

sałata z jabłkiem, żurawiną i serem pleśniowym

  • 300 g mieszanki sałat,
  • 3 średnie słodkie jabłka, 
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 szklanka orzechów włoskich, 
  • 3/4 szklanki suszonej żurawiny,
  • 100 g niebieskiego sera pleśniowego

dressing jabłkowo-miodowy

  • 0,5 szklanki oleju,
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego,
  • 1/4 szklanki niesłodzonego soku jabłkowego,
  • 2-3 łyżek miodu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, czarny pieprz

Składniki dressingu połącz i energicznie ubijaj trzepaczką lub miksuj przez chwilę. Jabłka pokrój w cienkie plasterki i zalej sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Ser pleśniowy drobno pokrusz lub zetrzyj na dużych oczkach tarki. W dużej salaterce wymieszaj wszystkie składniki z sałatą i polej dressingiem.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *