ozór w kwaśnym sosie

w wersji oryginalnej trafiłam na przepis z wykorzystaniem ozora baraniego. Jako że takiego na oczy nie widziałam, co więcej podejrzewam, że raczej nie zobaczę, to wykorzystałam do tego celu wołowy.

podroby, ogórki konserwowe, korniszony, grzybki marynowane, 

ozór wołowy w kwaśnym sosie

  • 800 g – 1 kg ozorków,
  • 1 duża cebula,
  • 0,5 szkl. czerwonego wina,
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
  • 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 średnie ogórki konserwowe,
  • 4 średnie grzyby marynowane,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki oleju,
  • cukier,
  • sól

Umyty ozór zalej w garnku wodą i gotuj do miękkości (w szybkowarze 45 minut). Gdy przestygnie obierz ze skórki i pokrój w 1 cm plastry. Wywar pozostaw. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i wlej wino. Zagotuj, dodaj pokrojone w drobną kostkę ogórki konserwowe i grzybki oraz sok z cytryny. Włóż pokrojone ozory. Podlej taką ilością wywaru z gotowania, by przykrywały je do 3/4 wysokości. Gotuj całość 20 minut. Na koniec dopraw solą i cukrem. Podawaj z ziemniakami.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.