Polędwiczki wieprzowe to bardzo wdzięczne w obróbce mięso. Można je przygotować błyskawicznie lub powoli. Powolny (no względnie) sposób pokazywałam w przepisie na polędwiczki w sosie grejpfrutowym, więc teraz pora na coś szybszego.
polędwiczki wieprzowe z żurawiną, gruszką i skórką pomarańczową
- 700 g – 1 kg polędwiczek wieprzowych,
- po 0,5 łyżeczki soli i czarnego pieprzu,
- 1 łyżka oleju,
- 2 łyżki masła,
- 1 gruszka,
- 0,5 szklanki suszonej żurawiny,
- 1 łyżka skórki pomarańczowej (jeśli macie taką w syropie, to można zrezygnować z cukru),
- 1 łyżka brązowego cukru,
- termometr do mięsa
Rozgrzej piekarnik do 190 st.C. Solą i pieprzem natrzyj polędwiczkę. Zrumień ją z każdej strony na silnym ogniu. Umieść patelnię z polędwiczką w piekarniku i piecz, aż mięso wewnątrz osiągnie 75 st.C. Zdejmij mięso z patelni i odłóż pod przykryciem na ogrzany półmisek. Na patelni roztop masło, dodaj żurawinę i obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę. Duś razem przez 5 minut, a następnie dodaj skórkę pomarańczową i cukier i gotuj kolejne 2 minuty. Wieprzowinę pokrój na plastry i polej owocowym sosem. Podawaj z kaszą jęczmienną.