jarmuż zapiekany z serem

uleuli, jarmuż zapiekany z serem, jednogarnkowe,

Jarmuż, podobnie jak szpinak, jest jednym z warzyw, które się albo kocha albo nienawidzi. Wynika to oczywiście z postaci z jaką się ktoś spotkał po raz pierwszy. Nie każdemu pasuje jego twarda struktura i nie każdemu zapach po ugotowaniu. Warto więc znaleźć swój sposób na niego. Sezon na jarmuż w pełni, więc nie wahajcie się spróbować go nie tylko jako składnika zupy-kremu. Wśród moich przepisów znajdziecie ją również, ale będzie miała silną konkurencję. Sprawdźcie sami klikając TU! A poniżej rewelacyjny przepis na jarmuż zapiekany z serem, w w zasadzie utopiony w płynnym serze 😉

jarmuż zapiekany z serrem, gratin, ser, śmietanka, wege,

jarmuż zapiekany z serem

  • 1 kg jarmużu,
  • 3 szklanki śmietanki 30%,
  • 250 g ostrego żółtego sera, np. cheddar,
  • 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • czarny pieprz

Z liści jarmuży wytnij środkowy nerw. Wymieszaj je z solą, pieprzem i śmietanką i ułóż w dużym – 5 litrowym naczyniu do zapiekania. Liście będą sięgać pod samą pokrywkę, ale nie należy się tym przejmować. Przykryte naczynie piecz 30 minut w 180 st.C, a następnie zdejmij pokrywkę i całą powierzchnię posyp startym serem. Piecz kolejne 30 minut, aż ser zacznie się wyraźnie rumienić.

A jeśli obawiasz się, że sam jarmuż zapiekany z serem nie będzie wystarczająco sycący, to sięgnij po jarmuż duszony z cieciorką.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *