zupy-kremy zwykle są dość lekkie, a taki krem z cukinii, to chyba już podwójnie. Ale o jego treściwość dbają migdały oraz dodatek soczewicy.
Tak przy okazji, przy miksowaniu pożegnałam swój 17-letni blender. I myślę, że producenci sprzętu agd, za takie długotrwałe użytkowanie powinni przyznawać nagrody, najlepiej w postaci nowego sprzętu 😉
zupa-krem z cukinii z soczewicą
- 0,5 szkl. czarnej soczewicy,
- 3 średnie cukinie,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3/4 szkl. mielonych migdałów,
- 1,5 l buliony jarzynowego,
- 5 gałązek świeżej mięty,
- 3 łyżki oliwy,
- sól, pieprz
Soczewicę namocz na godzinę, następnie wodę wylej, zalej świeżą i ugotuj. Cebulę i czosnek z grubsza posiekaj i zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i migdały. Smaż przez chwilę, aż migdały zaczną się przyrumieniać. Wlej bulion i gotuj 20 minut. Odstaw na 10 minut. Dodaj miętę i zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z soczewicą.