lekka zupa z cukinii z soczewicą

zupy-kremy zwykle są dość lekkie, a taki krem z cukinii, to chyba już podwójnie. Ale o jego treściwość dbają migdały oraz dodatek soczewicy. 

Tak przy okazji, przy miksowaniu pożegnałam swój 17-letni blender. I myślę, że producenci sprzętu agd, za takie długotrwałe użytkowanie powinni przyznawać nagrody, najlepiej w postaci nowego sprzętu 😉

mięta, soczewica, lato, przepisy, zupa na upały,

zupa-krem z cukinii z soczewicą

  • 0,5 szkl. czarnej soczewicy,
  • 3 średnie cukinie,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3/4 szkl. mielonych migdałów,
  • 1,5 l buliony jarzynowego,
  • 5 gałązek świeżej mięty,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz

Soczewicę namocz na godzinę, następnie wodę wylej, zalej świeżą i ugotuj. Cebulę i czosnek z grubsza posiekaj i zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i migdały. Smaż przez chwilę, aż migdały zaczną się przyrumieniać. Wlej bulion i gotuj 20 minut. Odstaw na 10 minut. Dodaj miętę i zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z soczewicą.

Dzień Polskiej Żywności 2017

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *