jarmuż w ogrodzie rodziców szaleje, więc ja w te wakacje mam już go za sobą w 3 postaciach: pieczonego w garnku rzymskim razem z kurczakiem, jako niemiecki grünkohl i dzisiaj z pięknym makaronem orecchiette.

orecchiette z jarmużem
- 150 g drobiowej kiełbasy,
 - 200 g pieczarek,
 - 200 g jarmużu,
 - 100 g suszonych pomidorów w oliwie,
 - 1 ząbek czosnku,
 - 250 g makaronu orecchiette,
 - garść liści bazylii,
 - sól, pieprz,
 - 3 łyżki oliwy,
 - 50 g sera grana padano
 
Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojoną w plasterki kiełbasę, zdejmij ją z patelni i na jej miejsce włóż pokrojone w grube plasterki pieczarki. Gdy się zrumienią dodaj porwany na kawałki jarmuż, przeciśnięty przez praskę czosnek i usmażoną kiełbasę. Duś 15 minut. Ugotuj i osącz makaron orecchiette. Do jarmużu dodaj porwaną bazylię i pokrojone w paseczki pomidory. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj z orecchiette. Posyp cienkimi plasterkami grana padano i podawaj gorące.
															