jarmuż z makaronem

jarmuż w ogrodzie rodziców szaleje, więc ja w te wakacje mam już go za sobą w 3 postaciach: pieczonego w garnku rzymskim razem z kurczakiem, jako niemiecki grünkohl i dzisiaj z pięknym makaronem orecchiette. 

makaron, barilla, kiełbasa drobiowa, suszone pomidory,

orecchiette z jarmużem

  • 150 g drobiowej kiełbasy,
  • 200 g pieczarek,
  • 200 g jarmużu,
  • 100 g suszonych pomidorów w oliwie,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 250 g makaronu orecchiette,
  • garść liści bazylii,
  • sól, pieprz,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 50 g sera grana padano

Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojoną w plasterki kiełbasę, zdejmij ją z patelni i na jej miejsce włóż pokrojone w grube plasterki pieczarki. Gdy się zrumienią dodaj porwany na kawałki jarmuż, przeciśnięty przez praskę czosnek i usmażoną kiełbasę. Duś 15 minut. Ugotuj i osącz makaron orecchiette. Do jarmużu dodaj porwaną bazylię i pokrojone w paseczki pomidory. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj z orecchiette. Posyp cienkimi plasterkami grana padano i podawaj gorące.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *