Sznycle drobiowe są delikatne z same z siebie, a po dodaniu batatów zyskują nietypowy kolor i lekko słodkawy smak. Świetnie pasuje do nich najprostszy sos pomidorowy z zeszklonej cebuli, passaty pomidorowej z dowolnymi ziołami.
sznycle mielone z indykiem i batatami
- 0,5 kg średnich słodkich ziemniaków,
- 0,5 kg mielonego mięsa indyka,
- 1 ząbek czosnku,
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia
Ugotuj bataty tradycyjnie lub w mikrofalówce przez około 6 minut. Zmiażdż je w prasce i dodaj do mielonego indyka. Przypraw roztartym czosnkiem, ziołami prowansalskimi,imbirem, solą i pieprzem. Formuj 8-10 prostokątnych sznycli. Smaż je 3-4 minuty z każdej strony. Podawaj z sosem pomidorowym.