jeśli jeszcze nie jesteście gotowi do konsumpcji podbiału z sałatą, to proponuję sałatkę, uzbrojoną w bomby witaminowe. Bowiem w kiełkach znajdziecie witaminy z grupy B, C, D, E, A oraz K, także magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, jod, potas, miedź, lit, selen i mangan, beta-karoten, kwasów tłuszczowe omega-6 i błonnik. Całkiem nieźle jak na takie drobiażdżki :)
sałatka z kuskusu z kurczakiem, pomarańczą i kiełkami
- 1 szkl. kuskusu,
- 1 cała pomarańcza,
- 1-2 pieczone udka kurczaka,
- 1 pęczek zielonej cebulki,
- 2-3 gałązki bazylii,
- 0,5 szkl. dowolnych kiełków
sos:
- sok z 1 cytryny,
- sok z 2 pomarańczy,
- 3 łyżki oleju słonecznikowego,
- sól i czarny pieprz
Kuskus zalej gorącą osoloną wodą (jeśli jest drobny to na wysokość 0,5 cm powyżej jego powierzchni, jeśli jest gruby to na 1 cm) i odstaw do wchłonięcia płynu. Wymieszaj składniki sosu i zalej nimi kuskus, mieszaj drapiąc kuskus widelcem. Odstaw na 10 minut. Z pomarańczy wytnij cząstki bez białej skórki. Pokrój mięso kurczaka. Cebulkę drobno posiekaj, liście bazylii porwij. Wszystkie składniki wymieszaj delikatnie z kuskusem. Ewentualnie dopraw jeszcze solą i pieprzem.