sałatka makaronowa z fasolą

dziś trochę wcześniej wpis, bo…. w końcu nadszedł czas na majówkę! nabyliśmy nawet malutkiego grilla, który nie zajmie dużo miejsca w bagażniku, a i na balkonie da się go dyskretnie ustawić, coby w oczy niektórych nie kłuło. a do koszyka piknikowego oprócz rzeczy do grillowania, pójdzie z pewnością sałatka, której niezaprzeczalną zaletą jest jej wyjątkowo delikatny smak, który dobrze zrównoważy pikantne mięso.

fasola biała i czerwona, makaron, papryka, sałatka

sałatka fasolowo-makaronowa

  • 500 g makaronu*, 
  • po 1 puszce białej i czerwonej fasoli, 
  • po 1 czerwonej i zielonej papryce, 
  • 4 łyżki oleju lub oliwy, 
  • sól, pieprz
  • ewentualnie ketchup curry

ugotować makaron i jeśli mamy czas wymieszać z łyżką oleju i zostawić by ostygł bez pospiechu. jeśli czasu nie mamy, makaron przelać zimną wodą. fasolę osączyć z zalewy i wrzucić do miski. dodać pokrojoną w kostkę paprykę. makaron wymieszać z warzywami. olej wymieszać z solą i pieprzem, polać sałatkę. dla podkręcenia smaku dodać 3-4 łyżki ketchupu, koniecznie z curry.

* z perspektywy czasu dałabym raczej mniejszy makaron, jakieś muszelki lub orzo, taki, żeby nie był większy od fasoli

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.