mam znajomego, który jada szparagi w jedyny słuszny sposób, czyli polane masłem i posypane jajkiem ugotowanym na twardo, „bo tak jadłem u Niemców, którzy hodują szparagi, a oni to chyba wiedzą najlepiej, jak się je jeść powinno”. ja do takich osób nie należę, więc mam nowy przepis i nowe połączenie smakowe.

potrawka warzywna z kurczakiem
- 4 łyżki masła,
 - 1 duża cebula,
 - 3 łodygi selera naciowego,
 - 1 czerwona papryka,
 - 4 łyżki mąki
 - 3 szklanki bulionu drobiowego
 - 1 duży ziemniak,
 - 60 dkg kurczaka,
 - 50 dkg białych szparagów,
 - 2 szklanki gęstej śmietany,
 - sól, czarny pieprz,
 - 1 łyżka posiekanej kolendry
 
Na maśle zeszklij pokrojoną drobno cebulę. Selera pokrój w cienkie plasterki, paprykę w paski, ziemniaka w kostkę, dodaj do cebuli i duś razem przez 10 minut. Całość oprósz mąką i powoli wlej bulion ciągle mieszając, następnie dołóż kurczaka pokrojonego na kawałki. Obierz szparagi, odetnij około 3 cm od góry i odłóż czubki na potem, a pozostałe łodygi pokrój w 2 cm kawałki i dodaj do kurczaka. Gotuj około 30-40 minut, gdy mięso będzie ugotowane dodaj czubki szparagów i gotuj jeszcze 5 minut. Śmietanę lekko osól, zahartuj gorącym sosem i wlej do potrawki. Wymieszaj i już dalej nie gotuj. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj posypane posiekaną kolendrą.
															
		