Jeśli po świętach nie macie ochoty zupełnie na nic, to taka sałatka będzie idealna. Jest bardzo odświeżająca dzięki chrupiącym jabłku i selerowi. A równocześnie fasola i orzechy zapewnią, że się nią najecie.
sałatka fasolowo-jabłkowa
- 1 szklanka ugotowanej białej fasoli,
- 2 słodkie jabłka,
- 3 łodygi selera,
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
- 1/2 pęczka pietruszki
sos:
- 1 szalotka,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego,
- 1/2 łyżeczki miodu,
- sól, pieprz
Jabłka i seler pokrój w 1 cm kostkę. Pietruszkę posiekaj. Wymieszaj razem fasolę, jabłka, seler, pietruszkę i orzechy. Posiekaj szalotkę i wymieszaj z pozostałym składnikami sosu. Polej sałatę. Możesz podać ją od razu lub pozostawić do przegryzienia się