małpi chleb

czemu to tak się nazywa, to naprawdę nie wiem, ale przepis pojawił się pierwszy raz w 1945 roku w rubryce kulinarnej kanadyjskiego czasopisma Winnipeg Free Press. mniej więcej w tym samym czasie i amerykańskie czasopisma zaczęły go publikować. wszystkie zalecały pieczenie na patelni. także to, że teraz spotykamy go w kształcie babki, jest jakąś innowacją lat późniejszych.

chleb, ciasto drożdżowe, cynamon, drożdżówki

monkey bread

  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 4 łyżeczki brązowego cukru,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 70 g masła,
  • 80 ml ciepłej wody,
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1 jajko

polewa:

  • 10 dkg masła,
  • 1 szklanka brązowego cukru,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru

Do mleka dodaj cukier, 1 szklankę mąki i pokruszone drożdże. Odstaw do wyrośnięcia (ok. 15-20 min.). Rozpuść masło i ostudź. Pozostałą mąkę przesiej i wlej do niej wyrośnięty zaczyn i dodaj pozostałe składniki. Wyrób odchodzące od ręki, gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia (ok. 1-1,5 godziny). Przygotuj polewę: rozpuść masło, cukier wymieszaj z cynamonem i imbirem. Z wyrośniętego ciasta odrywaj kawałki, formuj kuleczki i maczaj najpierw w maśle, potem w cukrze. Układaj w dowolnej formie do pieczenia, choć najczęściej proponowane są te z kominkiem lub do babki. Jeśli pozostanie masło i cukier, to kuleczki z wierzchu można polać masłem, a potem posypać. Ostaw ciasto do ponownego wyrośnięcia i piecz w 180 st. C przez 30 minut. Przed rozpoczęciem jedzenia przestudzić ciasto przez 5 minut.

wersja na śniadanie:

Ponowne rośnięcie przeprowadź w lodówce. Rano na godzinę przed pieczeniem wyjmij je, żeby się ogrzało i upiecz jak powyżej.

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.