surówkę z czerwonej kapusty zna chyba każdy. w zależności od domu różni się obróbką termiczną, która jest albo jej nie ma oraz dodatkami. w zimowym numerze goodfood znalazłam przepis idealny na tę porę roku. kapustę pieczoną bez dodatku soli, za to z cukrem i ze sporą ilością przypraw korzennych.
z bardziej tradycyjnych smaków polecam czerwoną kapustę z sosem żurawinowym.
duszona czerwona kapusta z przyprawami
- 1 kg główka czerwonej kapusty,
- 1 duże jabłko,
- 2 średnie cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki brązowego cukru,
- 1 laska cynamonu,
- 1 gwiazdka anyżu,
- pół łyżeczki mielonego kardamonu,
- 2 łyżki czerwonego octu winnego,
- 1 łyżka zimnego masła
Jabłko, cebulę i czosnek drobno posiekaj, wymieszaj razem z cukrem. Kapustę drobno posiekaj i wymieszaj z przyprawami. W naczyniu do zapiekania układaj warstwami kapustę i mieszankę jabłkowo-cebulową. Wierzch skrop octem i posyp posiekanymi drobinkami masła. Piecz pod przykryciem w 160 st. C przez 3 godziny. W trakcie pieczenia wymieszaj całość 2 razy.