kiełbaski na słodko

przepis z serii smaków nieoczywistych, bo kto by pomyślał o łączeniu wędzonej kiełbasy z dżemem jabłkowym, ale gorąco polecam, wyszło niesamowicie pyszne.
nie wiem, czy jeszcze pamiętacie o embargo Rosji na polskie jabłka. akcja #jedzJabłka rozkręcona była latem, a to właśnie z tymi jesiennymi jest problem, bo one mogą być przechowywane i dlatego nadawały się na eksport. dlatego przypominam – 4 kg na głowę i problem może być rozwiązany. 

frankfurterki, wędzone, jabłka, dżem jabłkowy

kiełbaski duszone z jabłkami

  • 0,5 kg wędzonych frankfurterek,
  • 1 duża cebula,
  • 2-3 łyżki dżemu jabłkowego,
  • 2 soczyste słodkie jabłka,
  • ewentualnie 1 łyżeczka mąki kukurydzianej rozmieszana w 1,5 łyżeczki zimnej wody,
  • pieprz,
  • olej do smażenia

cebulę pokroić w plasterki i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. dodać dżem jabłkowy, przyprawić pieprzem i dusić 2-3 minuty. frankfurterki przekroić na pół, dodać do cebuli i dalej razem dusić przez 10-15 minut mieszając co jakiś czas. lekko oprószyć pieprzem. jeśli dżem był bardzo wodnisty można dodać mąkę kukurydzianą wymieszaną z wodą. po zagotowaniu dodać jabłka. z nieobranych jabłek wykroić środki, przekroić na pół i pokroić w plasterki. położyć na kiełbaskach i dusić pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 10 minut (może być krócej, jeśli jabłka nie będą twarde). 

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *