pora zacząć serię świątecznych przepisów! 
odkąd doczytałam w składzie gotowej przyprawy piernikowej, że występuje tam mąka (!), bawię się w przygotowanie tej mieszanki sama. można ją wykorzystać nie tylko do pierników, również we wszelkiego rodzaju grzańcach sprawdzi się znakomicie. 
jeśli nie macie moździerzy lub dobrych młynków, własną mieszankę można zrobić z gotowych zmielonych przypraw, tyle że to znowu kwestia zaufania w jakość zakupionego towaru…

przyprawa korzenna
- 60 g kory cynamonu,
 - 20 g suszonego imbiru,
 - 15 g goździków,
 - 15 g kardamonu (wyłuskanego),
 - 10 g gałki muszkatołowej,
 - 10 g ziela angielskiego,
 - 3 g czarnego pieprzu,
 - 3 g anyżu (wyłuskanego)
 
Gałkę muszkatołową zetrzyj na tarce, pozostałe drobne przyprawy zmiel lub utłucz w moździerzu. Wymieszaj. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, w ciemnym miejscu.
Na 1 kg mąki należy dawać około 3-4 łyżek przyprawy, ale tę ilość można zmieniać według upodobań.
Ilość wszystkich składników można zmieniać, uwzględniając swój smak.
															