ostatnio znalazłam w sklepie makaron czekoladowy, czyli po prostu z kakao. nie mogłam go nie spróbować, a asystentka zakupowa podskakiwała pokrzykując – weź dwie paczki, weź dwie paczki! kolor fantastyczny, zapach również, smak jest bardzo delikatny, ale kakao jest wyraźnie wyczuwalne. na opakowaniu była informacja, że można go podawać na słodko i na słono. jako, że makaron z serem i cukrem zakończyłam jeść wraz z zaprzestaniem wyjazdów kolonijnych, to musiałam poszukać czegoś innego. słodycz dał delikatny mascarpone, a przełamałam to słonym łososiem i sporą porcją parmezanu. i tak powstał obiad w 15 minut, czyli, taki jak najbardziej lubię 😉
makaron czekoladowy z łososiem i mascarpone
- 25 dkg makaronu czekoladowego,
- 25 dkg wędzonego łososia,
- 25 dkg mascarpone,
- parmezan do posypania,
- kilka gałązek świeżej bazylii
Makaron ugotuj w osolonej wodzie (zostaw chochelkę wody to rozrzedzenia serka). Łososia porwij na drobne kawałki. Mascarpone wymieszaj z wodą z gotowania i polej odcedzony makaron. Posyp łososiem, parmezanem i porwaną bazylią.