por jest bardzo uniwersalnym warzywem. świetnie nadaje się do ostrych surówek i sałatek, ale równie dobrze sprawdza się w trakcie gotowania. zupa z nim jest bardzo delikatna.
zupa z pora
- 2 łyżki oliwy,
- 4 duże pory razem z zieloną częścią,
- 0,5 kg rzepy,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 litry wywaru z warzyw
- sól, pieprz
- 1 liść laurowy,
- 0,5 szklanki ryżu,
- 2 łyżki natki pietruszki
I wariant
oczyszczone pory pokroić w cienkie plasterki dusić do miękkości na oliwie razem z obraną rzepą pokrojoną w 1 cm kostkę. wlać wywar, wsypać ryż, dodać liść laurowy, przyprawić solą i pieprzem. gotować aż ryż będzie miękki. po zakończeniu gotowania do garnka dodać zmiażdżony czosnek. na talerzach posypywać posiekaną natką.
II wariant
rzepę zastępujemy ziemniakami. nie dodajemy ryżu. natomiast miękkie warzywa miksujemy na krem. podajemy z grzankami z serem.