chowder z owocami morza

Chowder jest rybacką zupą rybną lub z owocami morza z kuchni anglosaskiej. Nie ma jednej standardowej wersji, więc można przy niej poimprowizować z tym co mamy w kuchni. Ja początkowo miałam w planach zupę cebulową, ale potem przypomniałam sobie, ze mam opróżniać zamrażarkę przed sezonem owocowo-warzywnym, w związku z czym wyjęłam paczkę owoców morza…

jednogarnkowe, eintopf, kuchnia amerykańska, owoce morza, młode ziemniaki

chowder z owocami morza

  • 300 g mieszanych owoców morza,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • 3 duże cebule,
  • 1/4 dużego selera,
  • 2 pory,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 duże młode ziemniaki,
  • 1 l bulionu drobiowego,
  • 1 szkl. mleka,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz

Boczek pokrój w drobną kostkę i wysmaż go na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojoną w cienkie piórka cebulę oraz pokrojony w małą kostkę seler i smaż na małym ogniu około 20-30 minut. Im ciemniejsza będzie, tym intensywniejszy kolor będzie miała zupa. Dodaj pokrojony w półplasterki por, tymianek oraz drobno posiekany czosnek. Duś razem, aż por będzie miękki. Zalej gorącym bulionem i mlekiem. Gdy się całość zagotuje dodaj wyszorowane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Gotuj 10 minut, dodaj owoce morza i trzymaj na ogniu kolejne 10 minut. Podawaj posypane natką pietruszki.

To my! Młode kartofelki 2016 To my! Młode kartofelki 2016

Zerknij tutaj rónież:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.