miałam z tym przepisem drobny problem – paprykę. lubię ją na surowo, lubię w lesco i peperonacie, no ale duszonej z mięsem nie lubię. kolejny raz próbowałam się do tego połączenia przekonać i… przy powtórce tego dania z pewnością jej nie będzie.
z innej beczki, znalazłam informację ile kaszy bulgur założyć na jedną osobę – mniej więcej 1/3 szklanki jeśli obiad jest dwudaniowy, natomiast, gdy planujecie tylko 1 danie to należy tę ilość zwiększyć do 1/2 szklanki.
bulghur z kurczakiem
- 1 średnia cebula,
- 2 papryki
- 30 dkg mięsa z kurczaka (niekoniecznie musi to być pierś),
- 1 szklanka bulguru,
- 1 łyżka mielonej kolendry,
- 2 średnie pomidory,
- 2/3 szklanki rodzynek,
- 2 szklanki wrzątku
- 3 łyżki oliwy do smażenia,
- sól i pieprz do smaku
cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski, mięso w kostkę, obrane ze skórki pomidory drobno posiekać. na rozgrzanej oliwie przesmażyć cebulę i mięso, aż cebula zmięknie. dodać paprykę i smażyć dalej 5 minut. do mięsa wsypać bulgur, kolendrę i pomidory, smażyć kilka minut. wsypać rodzynki i zalać wrzątkiem, doprawić solą i pieprzem, nakryć szczelnie pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum i dusić 20 minut mieszając kilkakrotnie, aż bulgur będzie miękki.