przy łososiu pieczonym z czosnkiem i ziołami podpowiadałam, co zrobić żeby upieczona ryba nie była nijaka. dzisiejszy przepis odpowiada na ten sam problem, tyle, że w wersji gotowanej. proste składniki sosu zapewniają fantastyczny smak. a jeśli ktoś twierdzi, że ryba na obiad pasuje tylko do ziemniaków, to zapewniam, że wystarczy widelcem rozdrobnić rybę i mamy doskonały sos rybno-pomidorowy do makaronu 🙂
ryba gotowana w sosie pomidorowym z kaparami
- 1 kg filetów z dorsza, mintaja lub miruny,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 pomidory,
- 2 łyżki kaparów,
- sól, pieprz,
- oliwa do smażenia
rybę pokroić w 5 cm kawałki i oprószyć solą. cebulę i czosnek drobno posiekać i smażyć 10 minut na oliwie. dodać pokrojone pomidory bez skórki oraz posiekane kapary i dusić 10 minut. rybę włożyć do sosu i na minimalnym ogniu dusić wszystko 10 minut.